Agriculture

Pacific University

Agro-advisory for Udaipur district

Period: 25st  May, 2019 to 29th May, 2019

Weather forecast valid up to 29th May, 2019
            There is possibility of light rain and light cloudy weather during next five days. South westerly to westerly winds with the speed of 11 to 1 kmph are expected during next five days. The expected maximum temperature will be 40 to 41°C and expected minimum temperature will be 28 to 29°C during next five days. The maximum relative humidity will be in between 41 to 42 and minimum relative humidity 18 to 20%.
Agroadvisory for the coming week

Vegetables

Due to rise in temperature, transpiration rate will be increased, so, maintaining for proper moisture, irrigation should be applied at 5 to 6 days intervals. In Brinjal, Okra & Tomato to protect from fruit borer, infected plants should be removed from root surface than burn it. When insects are in more quantity than spray solution of spinosed 48 EC/ 1 ml lit water.

Guava & Pomegranate

At this time flowering in Guava & Pomegranate so irrigation should be postponed.

Okra

After picking of vegetable okra than broadcasting of urea @ 5-10 kg/acre.

 

 

उदयपुर के लिए मौसम आधारित कृषि परामर्श
अवधिः 25 मई 2019 से 29 मई 2019

29 मई 2019 तक मौसम का पूर्वानुमान
मौसम विज्ञान विभाग, जयपुर से प्राप्त सूचनाओं के आधार पर आगामी 5 दिनों में उदयपुर जिले में आसमान हल्के बादल छाये रहने व हल्कीे वर्षा की संभावना है। हवा की गति 11 से 12 किलोमीटर प्रतिधण्टा के वेग से दक्षिणी पश्चिमी से पश्चिमी दिशा से चलने तथा अधिकतम तापमान 40 से 41 एवं न्यूनतम 28 से 29 डिग्री से. रहने के साथ साथ वायु में आर्दता की मात्रा अधिकतम 41 से 42 प्रतिशत तक एवं न्यूनतम 18 से 20 प्रतिशत रहने की सम्भावना है।

 

अगले पांच दिनों के मौसम के आधार पर किसान भाईयों को कृषि सलाह
कृषि सलाह
  •   मौसम शुष्क रहने की संभावना को ध्यान में रखते हुए सभी सब्जियों तथा खड़ी फसलों में हल्की ंिसंचाई आवश्यकतानुसार करने की सलाह दी जाती है। सिंचाई सुबह या शाम के समय ही करें।  

  • अभी अमरूद एवं अनार में मृग बहार फुल आने का समय है अतः इन फसलों में सिंचाई स्थिगित रखें जिससे फुल झडने की समस्या कम हो जाती है।  

  • बैंगन, भिंडी तथा टमाटर की फसल को प्ररोह एंव फल छेदक कीट से बचाव हेतु ग्रसित फलों तथा प्रोरहों को इकट्ठा कर नष्ट कर दें। यदि कीट की संख्या अधिक होत स्पिनोसेड़ कीटनाषी 48 ई.सी. 1 मि.ली./ लीटर पानी की दर से छिड़काव आसमान साफ होने पर करें।  

  • भिंडी की फसल मंे तुडाई के बाद 5 -10 कि.ग्रा. प्रति एकड़ की दर से युरिया का छिड़काव करें।

 

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Email: agri@pacific-university.ac.in
 
Course Eligibility Duration
B.Sc.(Hons.) Agriculture 10+2 pass (Science+Maths/Bio/Agriculture) 4 Years.
M.Sc. Agronomy/Genetics & Plant Breeding B.Sc.(Agriculture) 2 Years
Ph.D M.Sc. (Agriculture) in Respective Disciplines 3 Years.
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Pacific Hills, Pratapnagar Extn.,
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